Kolač sa sirom i grožđicama


Kolač sa sirom i grožđicama

Kolač će biti osobito ukusan ako umijesto nemasnoga uzmete tvrđi svježi sir. Grožđice omekšajte u mlačnoj vodi ili rumu, a potom ih ocijedite i umiješajte u sir

1   1.    Rastopite maslac za tijesto i ostavite da se ohladi. Stavite brašno u veliku posudu. U sredini napravite udubljenje pa rub pospite solju.
2   2.    Kvasac i mlijeko izmiješajte, ulijte u udubljenje i pospite s malo brašna. Ostavite pokriveno oko 20 minuta da na pokrivaču od brašna nastanu pukotine. Dodajte maslac, jaje i šećer.
3  3.    Mikserom dobro zamijesite tijesto da se počne odvajati od posude. Pokriveno tijesto ostavite 90 do 120 minuta na toplu mjestu da se digne.
4  4.    Zagrijte pećnicu na 190oC (s ventilatorom 170oC, plin: 3). Oblik za pečenje premažite masnoćom i pospite brašnom. Razvaljajte tijesto i obložite njime oblik. Ostavite da se tijesto u obliku diže još 20 minuta.
5   5.    Operite i posušite limun za nadjev pa naribajte polovicu kore. Odvojite žumanca i bijelanca.
6  6.    U veliku posudu stavite svježi sir, slatko i kiselo vrhnje, krupicu, šećer, žumanca, limunovu koricu i grožđice pa napravite glatku kremu. Posolite bijelanca i istucite čvrst snijeg te ga umiješajte u smjesu od sira.
7  7.    Stavite smjesu u oblik za pečenje i poravnajte je. Pecite kolač oko 40 minuta da dobije zlatnožutu boju. Ako kolač brzo potamni, prekrijte ga aluminijskom folijom. Pečeni kolač ostavite u pećnici još 15 minuta. Potom ga izvadite iz pećnice i iz oblika pa ostavite da se ohladi na rešetki za kolače.



Za okrugli oblik (26 cm Ø):

Za tijesto:

-       50 g maslaca
-       250 g brašna
-       Prstovet soli
-       21 g kvasca ( ½ kocke)
-       4 žlice mlačnog mlijeka
-       50 g šećera
-       1 jaje
-       Masnoća za namašćivanje oblika za pečenje

Za nadjev:

-       1 limun
-       1 jaje
-       750 g nemasnog sviježeg sira
-       4 žlice slatkog vrhnja
-       150 g kiselog vrhnja
-       50 g krupice od tvrde pšenice
-       200 g šećera
-       100 g svijetlih grožđice
-       Prstovet soli

PRIPREMA 45 minuta
STAJANJE 90-120 minuta
PEČENJE 40 minuta

Nema komentara:

Objavi komentar