Kolač sa sirom i grožđicama
Kolač će biti osobito ukusan ako umijesto nemasnoga uzmete tvrđi svježi
sir. Grožđice omekšajte u mlačnoj vodi ili rumu, a potom ih ocijedite i
umiješajte u sir
1 1. Rastopite maslac za tijesto i ostavite da se ohladi. Stavite brašno
u veliku posudu. U sredini napravite udubljenje pa rub pospite solju.
2 2. Kvasac i mlijeko izmiješajte, ulijte u udubljenje i pospite s malo
brašna. Ostavite pokriveno oko 20 minuta da na pokrivaču od brašna nastanu
pukotine. Dodajte maslac, jaje i šećer.
3 3. Mikserom dobro zamijesite tijesto da se počne odvajati od posude.
Pokriveno tijesto ostavite 90 do 120 minuta na toplu mjestu da se digne.
4 4. Zagrijte pećnicu na 190oC (s ventilatorom 170oC,
plin: 3). Oblik za pečenje premažite masnoćom i pospite brašnom. Razvaljajte
tijesto i obložite njime oblik. Ostavite da se tijesto u obliku diže još 20
minuta.
5 5. Operite i posušite limun za nadjev pa naribajte polovicu kore.
Odvojite žumanca i bijelanca.
6 6. U veliku posudu stavite svježi sir, slatko i kiselo vrhnje,
krupicu, šećer, žumanca, limunovu koricu i grožđice pa napravite glatku kremu.
Posolite bijelanca i istucite čvrst snijeg te ga umiješajte u smjesu od sira.
7 7. Stavite smjesu u oblik za pečenje i poravnajte je. Pecite kolač oko
40 minuta da dobije zlatnožutu boju. Ako kolač brzo potamni, prekrijte ga
aluminijskom folijom. Pečeni kolač ostavite u pećnici još 15 minuta. Potom ga
izvadite iz pećnice i iz oblika pa ostavite da se ohladi na rešetki za kolače.
Za
okrugli oblik (26 cm Ø):
Za tijesto:
-
50 g
maslaca
-
250 g
brašna
-
Prstovet
soli
-
21 g
kvasca ( ½ kocke)
-
4
žlice mlačnog mlijeka
-
50 g
šećera
-
1 jaje
-
Masnoća
za namašćivanje oblika za pečenje
Za nadjev:
-
1
limun
-
1 jaje
-
750 g
nemasnog sviježeg sira
-
4
žlice slatkog vrhnja
-
150 g
kiselog vrhnja
-
50 g
krupice od tvrde pšenice
-
200 g
šećera
-
100 g
svijetlih grožđice
-
Prstovet
soli
PRIPREMA 45 minuta
STAJANJE 90-120 minuta
PEČENJE 40 minuta
Nema komentara:
Objavi komentar