Dunavski valovi
Za dvije okrugle torte stavite tijesto u dva okrugla oblika promjera 28
cm. Jednu tada možete napraviti s kakvim drugim voćem, primjerice s marelicama
ili šljivama
1. Premažite masnoćom lim za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180oC
(s ventilatorom 160oC, plin: 2-3). Ocijedite sviježe ili višnje iz
kompota.
2. Odvojite žumanca i bijelanca za tijesto. Pjenasto izmiješajte
maslac, 150 g šećera, vanilin šećer i žumanca. Izmiješajte brašno s praškom za
pecivo pa ih umiješajte u masu. Posolite bijelanca i istucite čvrst snijeg, a
potom ga lagano umiješajte u tijesto.
3. Stavite na lim polovicu tijesta i poravnajte ga. U preostalo
tijesto umiješajte preostali šećer, kakao i rum. Tamno tijesto stavite na
svijetlo i poravnajte ga.
4. Ravnomijerno razdijelite višnje po površini, a zamrznute višnje ne
morate odlediti. Pecite tijesto 40-50 minuta. Potom ga pokrijte ubrusom i
ostavite u limu da se tijeskom noći ohladi.
5. Izmiješajte na kremu prašak za puding sa 100 ml mlijeka i šećerom.
Zakuhajte preostalo mlijeko pa umiješajte mješavinu s pudingom. Miješajući,
lagano kuhajte 3 minute. Skinite sa štednjaka i ostavite da se ohladi na sobnoj
temperaturi, a nekoliko puta promiješajte. Potom puding protisnite kroz
cijedilo.
6. Mikserom ili pjenjačom pjenasto izmiješajte maslac da nastane
bijela masa. Potom največom brzinom miksera u maslac postupno umiješajte
puding, liker ili trešnjevaču, a sve mora imati sobnu temperaturu. Premažite
kolač kremom i stavite na hladno mjesto.
7. Rastopite preljev ili čokoladu pa umiješajte kokosovu mast.
Ostavite da se mješavina malo ohladi da se pri premazivanju krema ne topi.
Preljev ravnomjerno prelijte po kolaču.
8. Ostavite da se preljev malo stegne, pa na njemu vilicom nacrtajte
valove. Potom stavite kolač na hladno mjesto da se preljev stvrdne. Narežite
kolač na komade i poslužite.
Za duboki lim za pečenje
Za tijesto:
-
1,2 kg
očišćenih svježih zamrznutih ili višanja iz kompota
-
5 jaja
-
250 g
mekanog maslaca
-
200 g
šećera
-
1
vrečica vanilin šećera
-
350 g
brašna
-
1
žličica i 1 vrečica praška za pecivo
-
Prstovet
soli
-
2
žlice kakaa
-
2
žlice ruma
-
Masnoča
za namašćivanje lima za pečenje
Za kremu s maslacem:
-
1
vrečica pudinga od vanilije
-
500 ml
mlijeka
-
4
žlice šećera
-
200 g
mekanog maslaca
-
2-3
žlice likera od jaja ili trešnjevače
Za preljev:
-
200 g tamnog
čokoladnog preljeva ili čokolade za kuhanje
-
20 g
kokosove masti
PRIPREMA 60 minuta
STAJANJE 12 sati
PEČENJE 40-45 minuta
Nema komentara:
Objavi komentar