Čokoladna
torta s trešnjama
Čokoladnu tortu možete prije posluživanja premazati tučenim slatkim
vrhnjem. Narezana na manje komade vrlo je ukusan desert
1.
Operite i ocijedite trešnje. Izvadite košpice, a trešnje
prepolovite. Zagrijte pećnicu na 180oC (s ventilatorom 160oC,
plin: 2-3). Dno okruglog oblika obložite papirom.
2.
Prosijte u posudu brašno i kakao pa im dodajte polovinu šećera.
3.
U drugoj posudi istucite od bjelanaca i soli čvrst snijeg. U njega
postupno umiješajte preostali šećer i mljevenu vaniliju. Tucite snijeg da
postane sjajan.
4.
Pospite snijeg mješavinom brašna pa je lagano umiješajte metlicom
da snijeg ne padne. Stavite tijesto u obliku za pečenje, poravnajte ga i na
njega složite trešnje.
5.
Pecite kolač 20-25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Kad u
njega zabodete drveni štapić, na njemu ne smije ostati tijesta. Izvadite kolač
iz pećnice i ostavite ga kratko vrijeme u obliku. Potom ga izvadite iz oblika i
stavite na rešetku da se ohladi. Prije iznošenja na stol kolač pospite šećerom
u prahu. Izmješajte svježi sir s trešnjama i trešnjevačom pa ga poslužite uz
kolač.
Za
okrugli oblik (24 cm Ø):
-
350 g tamnih trešanja
-
50 g brašna
-
5 žlica kakaa
-
100 g šećera
-
5 bjelanaca
-
Prstovet soli
-
1 žlica samljevene
vanilije
-
1 žlica šećera u prahu
Za
posluživanje:
-
150 g masnijeg svježeg
sira
-
1 žlica trešanja iz
kompota
-
1-2 žlice trešnjevače
PRIPREMA 15 minuta
PEČENJE 20-25 minuta
DOBAR SAVJET
Umjesto svježih trešanja
možete upotrijebiti konzervirane, samo ih prethodno treba dobro ocijediti
Nema komentara:
Objavi komentar